Konijn met lange tanden

Het gebit van een konijn groeit het leven lang door. Door onvoldoende slijtage, door verandering van stand of door trauma kan het ontstaan dat elementen van het gebit te lang door gaan groeien. In het geval van Vlekkie (het konijn, 7 mnd oud) bleken de voortanden langs elkaar te zijn gegroeid waardoor de ondertanden bijna de neus ingroeiden en de boventanden richting de onderzijde van de tong. Bovendien miste de linker boventand (het achterliggende stifttandje was nog wel aanwezig). Het was de eigenaren van Vlekkie dan ook opgevallen dat drinken niet echt meer wilde lukken de laatste dagen en dat eten de laatste tijd ook een stuk moeilijker ging.

Zoals de foto’s laten zien is het denkbaar dat dit konijn door de lange tanden nauwelijks voedsel naar binnen kon werken en dat de tong niet naar buiten kon worden gebracht om te drinken.

lange tanden konijn

De ondertanden zijn bijna de neus ingegroeid.

lange tanden konijnen (olifantstanden)

Ook de boventanden zijn veel te lang en groeien achter de ondertanden langs richting de tong

Zodra de tanden niet meer op elkaar aansluiten groeien ze extra snel, doordat er geen slijtage meer plaatsvindt door het langs elkaar afslijten bij het knabbelen. De rest van het gebit van Vlekkie was gelukkig niet aangedaan (kiesproblemen zijn namelijk ook een groot probleem bij konijnen). Lees verder over gebitsproblemen bij het konijn op de site van het Dierenziekenhuis.

Uiteraard moet er iets aan het gebit gedaan worden om Vlekkie weer te kunnen laten eten en drinken. Met een speciale slijpschijf hebben we de tanden van Vlekkie ingekort totdat deze weer een normaal contact met elkaar konden hebben.

tanden konijn na slijpen

Tanden konijn na het slijpen

Vroeger werden tanden nogal eens door dierenartsen geknipt. Hierbij ontstaat echter vrij veel lokale druk op de elementen waardoor deze nogal eens splijten. Dit lijdt tot veel pijn, maar kan ook tot ernstige kaakinfecties lijden. Door het slijpen van de tanden kan het konijn weer het voedsel beetpakken en de tong naar buiten werken om te kunnen drinken. Helaas bleek bij Vlekkie niet alleen de ontbrekende voortand (waarschijnlijk door trauma) het probleem, maar was de stand van de tanden ook wat afwijkend. Het konijn had namelijk een onderbeet (de onderkaak staat dan verder naar voren dan de bovenkaak), waardoor er geen volledig contact tussen de tanden mogelijk was.

Aangezien dit de eerste keer was dat Vlekkie hier last van had, hebben we de behandeling op deze manier uitgevoerd en een pijnstiller gegeven. Als de tanden echter snel blijken terug te groeien is de beste optie om deze operatief te verwijderen. Voor nu kunnen de eigenaren het beste zoveel mogelijk ruwvoer verstrekken aan het konijn om de slijtage te stimuleren en heel goed de groei van de tanden in de gaten houden. We zullen dan moeten bekijken hoe snel ze weer een afwijkend positie gaan krijgen door de groei.Getagd met , , , ,