Mijn Opleiding tot Dierenarts

Er zijn heel veel mensen geïnteresseerd om later dierenarts te worden. Het is dan handig om te weten wat hier allemaal bij komt kijken, voor je je keuze maakt.

Wil ik wel dierenarts worden?

Een belangrijke eerste stap is om informatie te gaan zoeken, stage lopen is hier een heel belangrijk onderdeel van. Hiermee doe je alvast wat ervaring op en kom je te weten of dit echt een vak is wat bij je past. Je kunt bijvoorbeeld bij een dierenarts stage lopen, maar een kennel/pension, boerderij of dierenambulance kan ook al een heleboel informatie geven. Vroeger was een dierenarts voor alle dieren, tegenwoordig moet je al vrij vroeg in de opleiding een richting kiezen: gezelschapsdieren, paarden, landbouwhuisdieren of het onderzoek.

Opleiding

Om dierenarts te worden moet je minimaal 6 jaar studeren aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Dit is Nederland de enige plek waar je diergeneeskunde kunt studeren. Als je je wilt inschrijven moet je wel de juiste opleiding hebben gevolgd met het juiste vakkenpakket. Er gelden namelijk toelatingseisen. Zo zul je het atheneum of gymnasium gevolgd moeten hebben en het liefst met zo hoog mogelijke cijfers hebben afgerond. Dit aangezien er per jaar ongeveer 1500 mensen zich inschrijven voor de opleiding en er slechts voor 225 plek is. Dit betekent dat er geloot wordt om de plaatsen en hoe hoger je eindcijfers, hoe groter de kans om ingeloot te worden.  Je kunt alles over de opleiding te weten komen tijdens de jaarlijkse voorlichtingsdagen.
De studie bestaat uit twee delen, het Bachelor gedeelte en het Master gedeelte. De eerste vier jaar is veel theorie. Je leert hierbij de achtergrondinformatie die nodig is, voordat je een dier beter kunt maken; zoals de bouw van een dier, medicijn-kennis, ziekte-kennis enz. Je zult hierbij veel tijd in de collegezalen doorbrengen.
De laatste twee jaar is meer praktijk. Je loopt grotendeels mee op de klinieken van de Faculteit om daar steeds zelfstandiger dieren te leren onderzoeken en behandelen. Tijdens beide delen van de studie zul je stage bij verschillende soorten bedrijven/praktijken lopen.

Aan het werk.

Na je afstuderen kun je aan het werk. Je ontvangt je diploma en daarmee ben je officieel dierenarts. Dan ga je echter pas goed leren om dierenarts te zijn. De kennis heb je dan in huis, maar dan begint de ervaring.