Vergiftiging door luchtverfrisser bij de kat

Vorige week werd bij het Dierenziekenhuis Joy binnengebracht. Joy is een kleine britse korthaar dame die verder in goede gezondheid verkeerde. Ze was echter vanuit het niets hevig gaan speekselen en wilde niets meer eten. Ook andere katten in huis hadden in meer of mindere mate last van dezelfde symptomen.

Bij onderzoek leek Joy in eerste instantie een ontsteking in de bek te hebben: er kwam namelijk wat pus vrij en ze stonk enorm uit de bek. Toen het echter de volgende dag nog niet beter ging na ondersteuning met antibiotica en ontstekingsremmers werd duidelijk wat er aan de hand was. Er was zich in de tussentijd namelijk een aantal flinke zweren (ulceraties) op de tong gaan vormen en mogelijk ook in de slokdarm of maag. Daarmee was een duidelijke verdenking op een vergiftiging.

ulceraties tong

Er was niets bekend wat Joy vreemd of giftig gegeten kon hebben, maar na uitvoerig uitvragen bleek dat de eigenaresse onlangs een nieuwe luchtverfrisser in huis had gehaald. Deze gaf regelmatig een spray in de lucht in de huiskamer. Waarschijnlijk is de spray op de vacht van de katten terecht gekomen en zijn ze dit schoon gaan poetsen. Na navraag bij het vergiftigingencentrum bleek dit inderdaad de oorzaak te kunnen zijn.

Eerst hebben we uitgesloten dat er geen orgaanschade had plaats gevonden door middel van bloedonderzoek. Gelukkig functioneerden lever en nieren nog goed en waren er geen grote ontstekingsprocessen in het lichaam aan de gang. Daarop zijn we Joy gaan ondersteunen: we hebben een neus voedingssonde aangelegd omdat likken en ook slikken te veel zeer deed. Hierdoor konden we haar dan voeren en ook de medicijnen geven.

voedingssonde kat

Het heeft even geduurd (welgeteld een ruime week) voordat Joy weer zelf aan het eten ging, maar daarna ging het gelukkig ook snel beter.Getagd met , , , , ,