Verstopping van een darm door vreemde eetlust

Verstopping darm door vreemde eetlust
Gepost door Dierenarts Nina om 00:00, maart 18 2011.

Soms zou je een dier duidelijk willen maken dat van het eten van vreemde dingen ze ernstig ziek kunnen worden en bijvoorbeeld een verstopping van een darm kunnen krijgen. Helaas neemt het oerinstinct het bij sommige dieren over van het verstand en eten ze soms de vreemdste dingen op. Als ze het dan in ieder geval nog zouden vertellen…

Zo ook het geval bij Dino. Dino is een grote Amerikaanse Bulldog van 3 jaar oud. Dino werd bij mij aangeboden in het Dierenziekenhuis met klachten van onophoudelijk braken gedurende ongeveer 5 dagen ondanks behandelingen met tabletten van andere dierenartsen. Nu gingen deze tabletten natuurlijk ook niet naar binnen door de misselijkheid. Ook had hij al enkele dagen geen ontlasting meer gehad.

Bij het lichamelijk onderzoek stond er een redelijk attente hond (hoewel dit volgens de eigenaar thuis anders was), die wel al behoorlijk afgevallen was. Een belangrijke vraag om altijd te stellen is: is de hond bekend met het eten van vreemde voorwerpen zoals bijvoorbeeld speeltjes? Meneer wist mij te vertellen dat Dino dit inderdaad wel eens doet, m.n. sokken zijn hierbij een geliefd snoepje. Meneer miste nu echter niets in huis en er was hem ook niets opgevallen wat stuk was.

Om niets over het hoofd te zien, doen we altijd een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Dino had hierbij iets verhoging: 39,2 C (normaal is tussen 38 en 39C), had geen pijnlijke buik, er waren geen vreemde massa’s in de buik voelbaar. de rest van het onderzoek toonde geen bijzonderheden.

Rekening houdend met het feit dat bulldogs over het algemeen pijn goed weten te verbergen, hebben we toch een röntgenfoto gemaakt.

rontgenfoto buik verstopte darm door vreemd voorwerp

Met lucht gevulde fietsband achtige darmen t.g.v. een verstopping door een vreemd voorwerp in de dunne darm

Hierop liet zich wel een verdachte plek zien. In het midden van de foto zijn de darmen naar voren toe heel erg met lucht gevuld en daarna zijn ze acuut veel leger. Het is een verdenking van een verstopping van een darm, maar niet met zekerheid te stellen.

Er is echter niet een duidelijk vreemd voorwerp te zien. Dit heeft ermee te maken dat lang niet alle materialen zich met röntgen laten zien. Omdat Dino voor de rest nog in redelijke conditie was en hij al die tijd zijn medicijnen niet binnen had gekregen, besloot ik om met een injectie braakremmer te kijken of hij hierop zou verbeteren. Ik had afgesproken met de eigenaar dat als Dino na een uur nog steeds braakt, hij weer contact op moest nemen.

Die dag ging het redelijk goed, echter de volgende ochtend hervatte het braken zich. Dino werd weer bij mij gebracht en was nu in veel slechtere conditie: heel erg sloom en slap.

Opnieuw heb ik een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en nu voelde ik wel een massa in de buik. Omdat niets doen geen optie was, heb ik met de eigenaar besloten om in de buik te gaan kijken. Dino heeft eerst intensieve vloeistof toediening gekregen om de shock te bestrijden. Toen hij stabiel genoeg was hebben we zijn buik open gemaakt.

In het eerste deel van de dunne darm (duodenum) trof ik een flinke verdikking aan. Na openen kwam hier een vreemd voorwerp uit te voorschijn. Het lijkt wat op de binnenkant van een maiskolf, maar dan van plastic.

vreemd voorwerp uit darm verwijderd

Het vreemde voorwerp wat klem zat in de dunne darm

De darmen moeten vervolgens weer heel secuur gesloten worden om te voorkomen dat er darminhoud in de buik terecht komt. Dit kan namelijk een ontsteking van het buikvlies veroorzaken en uiteindelijk tot de dood leiden. Kritieke periode hierbij is altijd 3-5 dagen na de operatie, omdat dan de zwelling van de wondranden gaat afnemen en er ineens openingen tussen de hechtingen kunnen ontstaan.

verwijdering vreemde voorwerp uit dunne darm en daarna dichthechten van darm

Verwijderen van vreemde voorwerp uit dunne darm en daarna dichthechten van de darm

dichthechten dunne darm

Dichthechten van de dunne darm

Na controle van de rest van de buik en organen op eventuele andere problemen heb ik de buik weer gesloten.

Dezelfde dag mocht Dino weer naar huis met antibiotica en pijnstillers. ’s Avonds is hij zelfs acuut weer aan het eten gegaan. Dat zijn altijd goede tekenen.

Gedurende de opvolgende dagen hebben we intensief contact gehad met de eigenaar over Dino en zijn er gelukkig geen verslechteringen opgetreden. Na 10 dagen heb ik de hechtingen verwijderd. Vanwege Dino zijn huidprobleem (waarschijnlijk een allergie) waren de wondranden in de huid wel wat ontstoken geraakt. Na behandeling en zoeken naar de onderliggende oorzaak gaat dit echter ook weer goed.

Dino heeft enorm geboft. Bij een totale afsluiting van de darm kunnen dieren soms binnen 24 h overlijden. Feit dat Dino een aantal dagen hiermee heeft rondgelopen zegt waarschijnlijk dat er nog wel iets aan passage was, maar minimaal gezien het feit dat er ook geen ontlasting meer kwam.

Soms is het heel moeilijk om te besluiten om een dier open te maken om in de buik te gaan kijken, want niet altijd tref je dan iets aan. Gezien echter het risico van het negeren is, heeft wat mij betreft tijdig besluiten tot het kijken in de buik toch echt de voorkeur.

Voor het baasje van Dino resteert de taak om Dino zijn kaken op elkaar te laten houden bij vreemde voorwerpen.


Getagd met , , , ,