Sneeuw pret en Ijspootjes

Sneeuw pret en Ijspootjes
Gepost door Dierenarts Nina om 00:00, januari 10 2010.

pootje in de sneeuw

Heerlijk vind ik dit winterweer, geef mij maar de sneeuw en het ijs in plaats van de regen en de hagel. Menig hond denkt daar net zo over. Soms sta ik naar buiten te kijken en zie je ondeugend sommige beesten ervan worden. De bekjes vol met sneeuw, rollebollen door de sneeuwbergen. Denk eens aan de puppies die net geboren zijn en die nu zindelijk gemaakt moeten worden. Daar moet je dan als eigenaar (en als pup) wel heel wat voor over hebben. Die lekkere bolle buikjes die door de sneeuw heen schuiven en dat ongeveer 15 keer per dag.

De lol van de sneeuw duurt bij de meeste dieren tot het moment dat er flink gepekeld wordt. Pekel is namelijk zout en zout doet pijn aan de steeds schraler wordende pootjes van de kou. Het is al een paar keer gebeurd dat mensen naar de praktijk bellen met een hond die plots niet meer vereder wil lopen tijdens een wandeling en enorm kreupel verder wandelt. In de meeste gevallen ligt dit aan de pekel en de sneeuwklompjes die tussen de poten gaat ophopen. het helpt in deze gevallen heel goed om de poten goed schoon te wrijven, waarna de hond meestal wel weer normaler loopt. Na het wandelen een lekker warm voetenbadje voord e hond met een beetje soda werkt enorm verzachtend op eventuele wondjes (en we kunnen er zelf ook even lekker aan opwarmen). Preventief kunnen de haren tussend e pootjes kort worden gehouden (dit scheelt veel sneeuwklompjes) en kan er een dunnen laag vasiline opgesmeerd worden. Één voordeel van het feit dat het strooizout in de meeste gemeentes op is, de honden hebben een stuk minder last.

De meeste katten zijn een stuk minder blij met de sneeuw en daarvan blijft het grootste deel dan ook lekker binnen. Denk er hierbij dan ook even aan om de kattenbak een extra keer te verschonen.

De konijnen en knaagdieren die normaal buiten gehouden worden kunnen het beste beschermd worden tegen deze hevige kou, door ze een goed nachthok te bieden met veel stro. geen tocht en eventueel kunnen dieren in een schuur of iets dergelijks tijdelijk geplaatst worden. Zet ze niet binnen, want dit is vergelijkbaar als wanneer wij in ons ondergoed nu buiten moeten staan.

Met dit alles wens ik jullie nog heel veel sneeuwpret met de huisdieren.