Ouderdomskwaaltjes bij de hond

Ouderdomskwaaltjes
Gepost door Dierenarts Nina om 23:00, oktober 5 2010.

ouderdoms controle Silk

Silke tijdens jaarlijkse ouderdomscontrole

Na jarenlang al eigenaren te adviseren over de problemen van het ouder wordende dier, merk ik steeds meer bij mijn eigen hond (Silke) dat zij hier ook last van gaat krijgen. Veel voorkomende problemen die spelen bij het ouder wordende dier zijn achteruitgang van de zintuigen; zoals het gehoor en zicht. Achteruitgang van de organen, stijvere gewrichten, meer slapen, ontwikkeling van bulten enz. Silke staat al jarenlang op het J/D reduced calorie dieet van Hill’s vanwege de artrose in haar achterpoten en onderrug. Bovendien staat zij sinds een ruim jaar ook op continue pijnstilling/ontstekingsremmers. Wat een groot verschil toen ik hiermee begon te geven. Silke voelde zich weer een jong volwassen hond, terwijl daarvoor ik haar soms moest ondersteunen om naar buiten te gaan. Op echt slechte dagen moest ik haar soms naar buiten tillen op een grasveld om te plassen, omdat ze gewoon niet zelfstandig in de benen kon blijven en enorm kreupel was. Artrose is een veel voorkomend probleem bij huisdieren en vooral grote honden hebben hier last van, maar ook aan katten, konijnen en kleinere honden kan dit gemerkt worden. Eigenlijk is artrose een slijtage van het gewricht als gevolg van chronische irritatie/ontsteking van het kraakbeen. Overgewicht, acuut trauma, veel draaien (bv. achter bal aan rennen) kunnen hieraan bijdragen.

Achteraf gezien is de oorzaak bij Silk waarschijnlijk een kruisbandletsel geweest (een zogenaamde voetbalknie) waarbij de achteruitgang ineens erg hard ging. Dit zijn voor mijzelf ook de momenten geweest om je af te vragen of dit nog wel een dierwaardig bestaan was. Gelukkig gaat het met het dieet (hierin zitten minder calorie├źn en gewricht ondersteunende en ontstekingsremmende stoffen) , een speciaal bewegingsregime en pijnstillers/ontstekingsremmers heel erg goed. Het is bijzonder om je maatje zo oud te zien worden (Silk is inmiddels ruim 12 en dit is echt stokoud voor een Rottweiler). Jaarlijks (naast de jaarlijkse vaccinatie) en soms zelfs halfjaarlijks onderzoek ik haar uitgebreid. Ik doe een uitgebreid lichamelijk onderzoek, meet haar bloeddruk, doe een bloedonderzoek en urineonderzoek. Op die manier krijg ik een goede indicatie van het functioneren van haar lichaam, naast natuurlijk haar doen en laten. Ik weet vanuit mijn werk dat het heel belangrijk is om eventuele problemen zo vroeg mogelijk op te sporen. Op die manier kunnen ziekteverschijnselen voorkomen worden en kunt u dus langer van elkaar genieten. Bijvoorbeeld bij nierfalen merkt u pas in een relatief laat stadium symptomen aan uw huisdier. Namelijk als de nieren meer dan 75% van hun functie verloren zijn (dit is namelijk de reserve capaciteit). Aangezien chronisch nierfalen niet genezen kan worden, maar wel geremd kan worden in de voortgang, is het duidelijk dat hoe vroeger je problemen in het lichaam opspoort, hoe beter de prognose is. Daarom adviseer ik altijd om minimaal 1x per jaar naast de jaarlijkse enting, uw ouder wordende dier te laten onderzoeken en een ouderdoms bloedonderzoek te laten doen.

Zelf heeft u natuurlijk ook een heel belangrijke rol in het opsporen van problemen. U kent uw dier het beste en merkt dan ook bij afwijkingen aan het gedrag als eerste een probleem op. Ook hierbij geldt: bij de meeste problemen kun je er het beste zo vroeg mogelijk bij zijn en kun je beter een keer komen en dat het meevalt, dan dat een tumor bijvoorbeeld al uitgezaaid is, omdat u even een bultje aan wilde kijken. Ook hierbij kijk ik altijd met een dierenarts-oog naar Silke. Alle bulten (en dat zijn er inmiddels behoorlijk wat) worden bij ieder onderzoek weer aangeprikt en als ze veranderen van omvang of samenstelling onderzoek ik deze altijd direct. Ik kan niet aan de buitenkant beoordelen wat voor cellen zich in een bult bevinden; soms lijkt het mee te vallen en krijg je een enorm slechte uitslag en andersom. daarom dus altijd alle bulten laten aanprikken en onderzoeken. Silke heeft wat dat betreft altijd geluk gehad: de bulten die zij heeft zijn allemaal goedaardig. Er zitten vele vetbulten op haar lichaam; de grootste zit op het rechter borst en heeft de omvang van een flinke uitgevlakte tennisbal. Zolang zij hier echter geen last van heeft, laten we deze lekker zitten. Lipomen (vetbulten) worden namelijk (bijna) nooit kwaadaardig.

Sinds enkele jaren begint ook de ouderdomsstaar bij Silke behoorlijke vormen aan te nemen.

senior hond

Silke als senior

Bij honden of katten is dit maar zelden een probleem. Dieren hebben namelijk sterk ontwikkelde andere zintuigen, waardoor dit opgevangen kan worden. Meestal merk je alleen in de schemering problemen; vanwege het schitterende licht zien de dieren dan extreem weinig. Sinds kort merk ik echter ook dat ze veel minder gaat horen. Op zich is dit mooi meegenomen, want ze is heel angstig voor vuurwerk en onweer. Dit komt nu veel minder heftig aan. Zonder gekheid moet ik nu natuurlijk ook veel meer met haar oppassen. Voorheen liep ze vrijwel altijd los buiten, nu moet ik echt opletten met fietsers en scooters, omdat ze ze niet meer aan hoort komen.

Heel regelmatig vragen klanten mij (met een oud/ziek huisdier) wanneer het tijd wordt voor de moeilijkste keuze van het leven met je huisdier. Helaas slapen maar erg weinig dieren rustig thuis is en komt het meestal op euthanasie aan. Wat ik altijd duidelijk probeer te maken is dat de eigenaar zijn dier het beste kent, tenslotte zijn jullie vaak al een heel dierenleven samen. Daarbij kan ik een advies geven over de lichamelijke toestand van het dier. In samenspraak zullen wij dan bespreken of we nog levenslust bij uw dierenvriend zien. Tenslotte zal dit het belangrijkste punt zijn om de tijd te bepalen.

Gelukkig gaat het nu nog heel goed met Silke en genieten wij elke dag van elkaar, maar ook zij zal geen 20 worden. Dat moment zal er aan gaan komen, maar ik hoop dat we met de meest optimale zorg nog een hele fijne tijd samen zullen hebben. Dit gevoel heeft volgens mij iedereen die een bijzondere band met zijn huisdier heeft. Ik hoop dan ook altijd dat ik met klanten van jong tot oud in een dierenleven een vertrouwensband kan opbouwen, zodat we een zo lang en mooi mogelijke tijd in gezondheid tussen u en uw huisdier kunnen verzorgen.

Graag hoor ik tegen welke problemen/uitdagingen/bijzonderheden, tussen het vele plezier door, u zoal aanloopt met uw ouder wordende dier.


Getagd met , , , , , , , , ,