Keizersnede bij een poes

Keizersnede bij een poes
Gepost door Dierenarts Nina om 23:00, mei 19 2011.

Op een donderdag wordt Hexxa (een prachtige Peterbald kat van 2 jaar) bij mij in het Dierenziekenhuis aangeboden en werd uiteindelijk met een keizersnede behandeld. Hexxa is 68 dagen geleden gedekt en de bevalling is nog niet begonnen. Katten hebben gemiddeld een drachtlengte van 64 dagen. Ze was dus duidelijk over tijd. Soms is het nog onduidelijk wat de precieze dekdatum geweest is, omdat poezen meestal een paar dagen naar de kater gaan en een paar keer gedekt worden of door een onbekende kater buiten gedekt worden zonder dat de eigenaar het weet.

Bij het onderzoek was duidelijk te voelen dat er een flink kitten in de buik zat, maar de buik was inderdaad nog helemaal stil. Er waren geen tekenen van weeën. Vannacht had Hexxa een slijmprop met wat bloed verloren, maar ook daarna is er niets op gang gekomen. Gelukkig was er wel activiteit van de kittens te voelen en was Hexxa er goed aan toe. Duidelijk was wel dat Hexxa vandaag moest gaan bevallen, omdat er anders problemen met zuurstofgebrek van de kittens zouden ontstaan.

Omdat Hexxa er nog zo goed aan toe was en wel wat nestbouw gedrag ging vertonen hebben we besloten nog even af te wachten. Tegen 12 uur had Hexxa echter nog steeds geen verdere activiteit getoond. Omdat de weeën activiteit sterk afhankelijk van de ligging van de kittens is, besloten we een foto te maken. Hier konden we dan bovendien op beoordelen hoeveel kittens er in de buik zitten en hoe de ligging was en of ze sowieso nog wel door het bekkenkanaal zouden passen met de bevalling.

1 skeletje zichtbaar in de buik van de moederpoes op de rontgenfoto

Op deze foto is de buik van Hexxa zichtbaar, met links haar bekken en rechts haar achterste ribben (de borst staat niet meer op de foto). Hierop is onderin de buik een klein skeletje zichtbaar met het ronde schedeltje wat richting het bekkenkanaal wijst en daaraan vast de ruggenwervels, ribben en de pootjes opgekruld. Boven het kitten is wat ontlasting in de buik van Hexxa zichtbaar.

Het blijkt dus 1 kitten te zijn, wat nog vrij ver in de buik ligt ipv al helemaal ingedaald in het bekken. De grote is ook niet danig dat het niet natuurlijk geboren zou moeten kunnen worden. We hebben daarop besloten om Hexxa een stukje te helpen door een weeënopwekker te geven en te kijken of ze het daarmee voor elkaar zou krijgen thuis.

Het is altijd moeilijk om een drachtige poes naar de praktijk te laten komen, omdat vaak door stress de weeënzwakte alleen maar erger wordt.

Thuis begon Hexxa al vrij snel flink te persen. Het kwam echter niet verder dan 1 pootje van het kitten wat af en toe naar buiten kwam. Het leek er dus op dat het kitten toch te groot was. Bij het toucheren van het kitten is nog wel goede activiteit voelbaar.

We hebben daarop besloten een keizersnede uit te voeren bij Hexxa. Met een aangepaste narcose (vanwege het gevaar voor het kitten) is Hexxa onder narcose gebracht en hebben we het prachtige (harige!) kitten ter wereld geholpen. Na wat hulp bij de ademhaling door het verwijderen van slijm en het wrijven van het lichaam toont het kitten zich erg sterk en kan het de couveuse in, in afwachting van moeder. Het kitten weegt 94 gr.!

kitten na keizersnede

Peterbald kitten in couveuse na keizersnede

Eigenaren wilden de baarmoeder en eierstokken van Hexxa niet behouden voor de toekomst, dus deze is daarna verwijderd. Een verstandige beslissing, omdat de kans dat volgende keer weer iets mis gaat hierna veel groter is en de baarmoeder bovendien ook wat littekenweefsel krijgt na de operatie, waardoor de kans op ongecompliceerde zwangerschap en bevalling al minder groot wordt.

Bij het wakker worden toonde Hexxa zich al heel snel een goede moeder door het kitten schoon te maken en lekker te laten zogen. gelukkig gaf zij ook voldoende w=melk om het kitten een goede start te geven.

kitten zoogt bij moeder

kitten zogend bij moeder

Het kitten (en moeder) maken het allebei erg goed en zullen een prachtige toekomst tegemoet gaan.


Getagd met , , ,