Reuze rassen en hun gewrichten

De neiging naar steeds grotere en extremere is al jarenlang een feit. Niet altijd ten gunste van de gezondheid van onze hondenpopulatie. Zolang de extremen echter niet te ver worden doorgevoerd kunnen ook deze honden een goed gezond leven tegemoet gaan. Vaak echter wel met een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo ook voor de honden reuze rassen zoals bijvoorbeeld de Ierse Wolfshond, Duitse Dog, Turkse Herders, Newfoundlanders enzovoorts.

reuze rassen: de ierse wolfshond

Ierse Wolfshond Kate 12 weken oud is volledig op haar gemak bij de dierenarts

Het belangrijkste hierbij is eigenlijk logisch nadenken. Het grootste probleem bij de reuze rassen is de snelle groei, de lange en zware botten en het vaak flinke volwassen gewicht. Hierbij komt een enorme belasting op de beenderen en gewrichten te staan. Zodra het dier geboren wordt moet hier dan ook rekening mee worden gehouden.

De gewrichten zijn op hun meest kwetsbare moment tijdens de groei.  Bij reuze rassen houdt deze groei bovendien vrij lang aan (meestal tot ongeveer 1,5-2 jaar leeftijd). Grote problemen die kunnen ontstaan als gevolg van aangeboren problemen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie (verkeerde aanleg en slijtage van de gewrichten).

Doordat er zoveel gewicht op de gewrichten komt te staan, slijten afwijkende gewrichten bovendien nog eens veel sneller dan een gezond gewricht. Dus een subtiele afwijking op jonge  leeftijd kan wel eens een groot probleem op volwassen leeftijd worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel testen beschikbaar waarmee ouders al getest kunnen worden op o.a. deze afwijkingen, waardoor de kans om dit genetisch door te geven aan de pups kleiner wordt.

Om te voorkomen dat gewrichten onnodig hard slijten en dat beenderen de kans krijgen goed uit te groeien zijn een aantal voorzorgsmaatregelen van belang. Nummer 1 is hierbij voeding: een goede hoogwaardige voeding van bijvoorbeeld Royal Canin of Hill’s is van levensbelang. Bovendien dient een voeding gegeven te worden welke is aangepast op de behoeften van reuze rassen (zogenaamde giant breed/large breed voeders). Hierin zit met name veel minder kalk/calcium dan in andere voedingen. Hierdoor ontstaan minder snel groeipijnen. Deze ontstaan omdat bloedvaatjes t.h.v. het botvlies afgekneld raken, omdat de beenderen te snel verkalken. Ook de te snelle verkalking van gewrichten/groeischijven kan sterke afwijkingen aan de gewrichten geven.

Ten tweede is de belasting op jonge leeftijd van de nog onvolgroeide gewrichten een belangrijke factor in de ontwikkeling van gewrichtsproblemen. Een jong gewricht is nog zacht van het jonge kraakbeen en het nog onvolgroeide bot. Als hier een te lange of eentonige belasting op plaats vindt gaat dit op verkeerde plaatsen slijten nog voordat het volledig kan uitgroeien. daarom is het heel belangrijk om reuze rassen bijvoorbeeld geen trap te laten lopen. Bovendien geldt als standaard regel dat een pup niet langer mag lopen in minuten dan dat hij oud is in weken. Bijvoorbeeld 10 weken oud is 10 minuten per wandeling. Dit mag overigens wel meerdere keren per dag.

Met deze maatregelen krijgen de gewrichten de kans rustig te ontwikkelen en is de kans op afwijkingen zo klein mogelijk.


Getagd met , , , ,