Fret met insulinoom

Fretje in coma
Gepost door Dierenarts Nina om 00:00, januari 22 2010.

Suus de fret kwam een jaar geleden bij ons in de praktijk in coma aan. Volledig slap, niet meer aanspreekbaar. De eigenaar vertelde dat zij langzaamaan steeds slechter geworden was in de dagen daarvoor, tot zij vanochtend het diertje zo aantrof. Na het onderzoek van Suus werd duidelijk dat ze wat mager was en een enorme ondertemperatuur had. De prognose leek hiermee niet zo goed. Suus namen we op, om haar de maximale zorg te kunnen bieden. Ik prikte nog een suikergehalte uit haar bloed en deze bleek onmeetbaar laag te zijn. Hiermee leek de diagnose insulinoom duidelijk.

Bij fretten komen insulinomen voor. Een insulinoom is een tumortje van de alvleesklier. Deze produceren insuline en geven daarmee het omgekeerde effect van suikerziekte; namelijk een te laag suikergehalte door te veel insuline. Deze tumortjes zijn het gevolg van verkeerde voeding en een fout in de celdeling van de fret. Fretten zijn van nature echte carnivoren en eten dus vrijwel alleen eiwitten. Helaas worden fretten vaak met verkeerde voeding gehouden. In de meeste gevallen krijgen fretten een willekeurig kattenvoer of frettenvoer met een verkeerde samenstelling. Deze voeding bestaat uit een te groot bestanddeel koolhydraten (suikers) en relatief te weinig eiwitten. Daarbij krijgen fretten vaak snoepjes zoals rozijntjes, welke heel veel suikers bevatten. Gevolg hiervan is dat de alvleesklier continu wordt gestimuleerd om insuline aan te maken om het suikergehalte in het bloed niet al te hoog op te laten lopen. Hierdoor raken de cellen in de alvleesklier ontregelt en ontwikkelen zich op een gegeven moment tumortjes.

De insulinoom maakt insuline aan, maar onafhankelijk van de behoefte van het lichaam. Hierdoor wordt het suikergehalte in het bloed soms onnatuurlijk laag. Als het dier dan door een of andere reden slechter eet, kan dit leiden tot gevaarlijk lage gehaltes suiker in het bloed. Hierdoor krijgen ze symptomen als staren, vreemd gedrag, sloomheid en zelfs coma. Dit was ook de toestand waarmee Suus binnenkwam. Met behulp van suikerwater op de slijmvliezen (wangen en tong) kwam Suus langzaam weer bij. Toen zij weer zelf kon slikken hebben we haar meerdere kleine maaltijden en suikerwater aangeboden tot ze weer goed op de poten kon staan.

De behandeling van de ziekte insulinoom kan uit meerdere dingen bestaan. operatie is een optie, maar heeft vrij veel risico’s, bovendien komen de tumortjes binnen enkele jaren weer terug. het belangrijkste is het voer aan te passen (aan hoe het altijd had moeten zijn) met weinig koolhydraten en veel eiwit (bijv. Hill’s kittenbrokjes) en 1 x per dag extra dierlijk eiwit (zoals A/D van Hill’s of convalescence van Royal canin; dit vinden ze erg lekker) Ook kan met medicijnen het suikergehalte in het bleod kunstmatig wat hoger gehouden worden.

Suus komt nog regelmatig terug met dezelfde klachten als ze wat slechter gegeten heeft. Deze dieren hebben dan ook heel de dag de beschikking over eten nodig en iedere dag een controle van de conditie. Met  e juiste zorg kunnen ze nog 1-3 jaar overleven. Uiteindelijk is het iedere keer weer heel bijzonder om te zien hoe snel ze weer hersteld van een beetje suikerwater en een goede maaltijd.

Bijzonder is het om te zien hoe voeding bij de verschillende diersoorten zo’n grote rol inneemt in ziekteprocessen. Bij katten bijvoorbeeld wordt suikerziekte vaak veroorzaakt door overgewicht (dus te veel energie in de voeding) en bij fretten het tegenovergestelde (een te laag suikergehalte) door eveneens verkeerde voeding met teveel koolhydraten.