Een vleeseter met eiwit allergie

Een vleeseter met een eiwit allergie
Gepost door Dierenarts Nina om 00:00, december 21 2011.

Sinds 2 maanden hebben we Bram in ons gezin opgenomen.

Bram is een Franse Bulldog van inmiddels net een jaar oud. Bram werd op 7 maanden leeftijd voor het eerst bij mij in de praktijk aangeboden voor een consult. Bram had op dat moment enorme jeuk over zijn hele lichaam en dit was ook duidelijk in de kwaliteit van zijn vacht en huid terug te zien. Hij stonk enorm naar natte hond, was rood over zijn hele lichaam en had meerdere kale plekken. Op zijn oorranden waren korsten voelbaar en ook op zijn kop zaten meerdere grote korsten. Ook had Bram vrijwel nooit normale ontlasting, maar altijd wat papperig.

Bij huidklachten wordt altijd eerst grondig een vraaggesprek met de eigenaar gehouden over leefomstandigheden, vlooienbestrijding, voeding en de aard van de klachten. Bram bleek deze klachten vanaf ongeveer een maand ontwikkeld te hebben, daarvoor was er niets aan de hand. Vlooienbestrijding was niet maandelijks gegeven en met voeding was er niets verandert recent (ook niet in koekjes). De omgeving was onverandert gebleven: geen nieuw wasmiddel of een nieuw mandje oid.

bram 9 maanden

Bij dit soort klachten is het belangrijk systematisch te werk te gaan. Allereerst worden alle afwijkingen van de huid in kaart gebracht en geregistreerd, daarna volgen huidafkrabsels. Een goede optie zou bijvoorbeeld zijn dat er sprake is van puppyschurft (zie eerder) of vachtmijt.

Bij Bram werden in de diverse huidafkrabsels geen bijzonderheden gevonden. Ik heb tevens diverse plakbandmonsters gemaakt van de huid. Hierin waren na kleuring onder microscoop wel enorm veel gisten zichtbaar. Dit verklaart dan ook goed de geur. De meeste honden met een heftige hondengeur hebben namelijk gistovergroei (mallassezia gisten) (meestal als gevolg van een andere achterliggende oorzaak). Dit moesten we dus sowieso met een speciale anti-gist shampoo (malaseb) gaan behandelen.

bram wassen

bram wassen

Zoals gezegd ligt er meestal een achterliggende oorzaak achter deze gistovergroei, maar bovendien speelde nog de duidelijke aanwijzingen van enorme jeuk. Deze jeuk was over hele lichaam verdeeld, maar het meest extreme rondom de poten en de kop.

voedselallergie hond

voedselallergie hond

Met name allergische plekken rondom kop en poten

Met name allergische plekken rondom kop en poten

Als er jeuk is zonder duidelijke afwijkingen in het microscopisch onderzoek is een allergie erg waarschijnlijk. Bovendien zijn de klachten pas vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd ontstaan. Dit is ook vrij typerend voor een allergie; dit heeft namelijk de tijd nodig om zich op te bouwen.

Allergieen zijn er in vele soorten. Er bestaan contactallergieen (bijvoorbeeld na contact met een plant of een vreemd schoonmaakmiddel), voedingsallergieen en atopieen. Voedingsallergie is gericht tegen de eiwitten in het voer. Omdat voeding voor honden bestaat uit vlees kun je eiwitten niet zomaar uit het voer laten. Zelfs voor het beste voer kan een dier een voedingsallergie ontwikkelen. Dit is puur een fout van het immuunsysteem van het dier. Relatief komen allergieen vaker bij witte dieren voor. Bij voedingsallergieen doet het maagdarmkanaal vaak ook in de symptomen mee, maar dit is niet altijd het geval.

Om een voedingsallergie uit te sluiten kun je alleen een voedingstest doen gedurende 6-8 weken. Dit is namelijk niet op een andere manier te testen. Er zijn speciale dieten bij de dierenarts verkrijgbaar met gehydrolyseerde eiwitten (bijvoorbeeld z/d van hill’s) of er wordt een speciaal zelfmaakdieet voorgeschreven met een eiwitbron die het dier nooit heeft tegengekomen (en dus niet allergisch voor kan zijn) bijvoorbeeld met paarden/struisvogel of hertenvlees. In de meeste gevallen wordt echter gekozen voor het Hill’s dieet.

hill's z/d hypoallergeen voer

Dit dieet wordt 6-8 weken gegeven. Gedurende deze tijd mag het dier niets anders te eten krijgen, dus ook geen koekjes of botjes. Meestal is na ongeveer 4 weken verbetering te verwachten, maar soms duurt het echt 6-8 weken. De test dient dus altijd volledig afgemaakt te worden. Soms als er niet een duidelijke verbetering zichtbaar is, maar wel iets, kan na de test het dier getriggerd worden door het oude voer weer te geven om te kijken of de klachten weer erger worden. Deze moeten dan weer verdwijnen als het z/d voer weer wordt gegeven. In de meeste gevallen zijn de resultaten echter duidelijk.

Dit was ook het geval bij Bram: na 4 weken voer verdween zijn roodheid en de jeuk en kwamen langzaam daarna de haren terug op zijn lichaam. Hiermee was een voedingsallergie bewezen. Door omstandigheden hebben de vorige eigenaren besloten niet meer voor Bram te willen zorgen en is hij bij ons terecht gekomen. Inmiddels doet hij het erg goed en zijn al zijn klachten verdwenen. Bram zal wel levenslang op een speciaal dieet moeten blijven staan en mag absoluut geen koekjes of botjes krijgen. Op termijn kunnen we gaan kijken welke eiwitten hij wel verdraagt, echter hierbij moet worden bedacht dat hij hier op termijn ook weer allergisch voor kan worden. We zullen altijd moeten opletten, want bijvoorbeeld het kleinste stukje kaas of worst of brok waar hij allergisch voor is, geeft hem weer 4 weken jeukklachten en diarree.

bram helpen met verven

Gelukkig bleek dit het probleem bij Bram en kunnen we dit heel goed controleren. In veel gevallen blijkt er echter sprake te zijn van een atopie (pollen,grassen,mijten,vlooien) en is nader onderzoek noodzakelijk.


Getagd met , , , ,