Een kalende cavia door eierstokcystes

Een kalende cavia
Gepost door Dierenarts Nina om 23:00, september 13 2011.

Enkele weken geleden werd Muis bij mij op het spreekuur aangeboden. Muis woont bij een zeer gemotiveerde cavia eigenaar en haar was opgevallen dat Muis de laatste weken toch wel erg veel haar aan het verliezen was, waarbij er soms zelfs plukken haar uit de huid vielen tijdens het aaien. Ze had hier overigens niet opvallend veel jeuk aan de huid bij en het haaruitval beperkte zich tot de flanken en rug.

Kalende cavia

Kalende cavia

Muis is een cavia van 3 jaar oud en is een vrouwtje (niet gesteriliseerd).

Bij onderzoek van Muis viel op dat ze in een wel erg goede conditie verkeerde, ze had namelijk een hele dikke buik. Bij nader onderzoek van deze buik, bleek dit niet door vet te worden veroorzaakt, maar door een grote massa die golfde bij het palperen. Dit soort bewegingen duidt op vocht. Gezien de symptomen en het onderzoek was de verdenking van eierstokcystes snel gelegd. Om dit zeker te weten, hebben we nog deze holte aangeprikt met een dun naaldje om zeker te weten dat we niet met een ontsteking of tumor te maken hadden. Hier kwam echter alleen waterig vocht uit, wat het vermoeden van eierstokcystes bevestigde.

Cavia’s hebben een zeer grote kans op het ontwikkelen van eierstokcystes. Vrouwelijke cavia’s tussen 1-5 jaar hebben een kans van 76% op het ontwikkelen van eierstokcystes. In veel gevallen blijven deze cystes onopgemerkt, maar in een groot aantal gevallen kunnen zij ook tot klinische klachten lijden. Naarmate een cavia ouder wordt, is de kans op de ontwikkeling van cystes groter en worden de cystes zelf ook groter in omvang.

Symptomen die kunnen optreden zijn: beiderzijdse kaalheid aan m.n. de flanken (meest opvallend), soms meer drinken en plassen. Onder invloed van de hormonen die soms geproduceerd worden door de cystes kunnen er ook baarmoeder problemen ontstaan. Bovendien kan het gedrag veranderen: ze kunnen soms agressiever worden naar eigenaren of andere cavia’s of andere cavia’s gaan berijden.

Omdat er zoveel kans op deze cystes is tijdens het leven van een cavia, geldt het advies om cavia’s op een leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren.

Zodra een cavia last heeft is operatief ingrijpen de beste methode. De eierstokken en baarmoeder worden dan verwijderd. Doordat de cystes echter behoorlijk groot kunnen zijn is dit een pittige operatie voor een cavia.

Muis hebben we eveneens gesteriliseerd onder gasnarcose. Tijdens de operatie werd duidelijk hoe groot de cystes waren. (blauwe pijl: rechter cyste) De omvang was ongeveer 10 cm bij de rechter cystes, links waren deze iets kleiner. Dit verklaard de dikke buik wel.

eierstokcyste cavia tijdens operatie

De darmen moesten zelfs gedeeltelijk uit de buik gehaald worden om de cystes goed uit de buik te kunnen tillen.

De operatie is overigens goed verlopen voor Muis en zij herstelde erg vlot. Vanaf nu zal het haaruitval gaan stoppen en langzaamaan weer terug gaan komen.

Ter preventie van dit soort problemen geldt daarom het advies om iedere cavia op 6 maanden leeftijd te laten steriliseren.


Getagd met , , , , , ,