Een gebroken poot van een kat

Een gebroken poot van een kat
Gepost door Dierenarts Nina om 00:00, mei 23 2010.

Op Vrijdag kwam er op het spreekuur een mevrouw langs met een kat van net een jaar oud. De kat was gisteravond thuis gekomen van buiten en direct in het kattenmandje gekropen. De volgende ochtend viel het op dat de kat de linker achterpoot helemaal niet belastte en dat dit er een beetje bij bungelde. De eigenaar mocht ook niet goed aan het pootje komen.Een gebroken poot bleek de oorzaak.

Tijdens het consult bleek wel waarom de kat dit niet goed toeliet. Er was een duidelijke breuk voelbaar ter hoogte van het kniegewricht, vanwege de pijn bij het wakkere dier kon ik niet precies de plaats aanwijzen, maar duidelijkw as wel dat er een bot stuk was. Tijdens het onderzoek voel je namelijk de pijnlijk poot af, onderaan beginnend. Hier was rondom het kniegewricht een hoop gekraak voelbaar, lagen de botten niet op de juiste plek, was een enorme bloeduitstorting zichtbaar, waren er bewegingen mogelijk die normaal niet mogelijk zijn (het onderbeen opzij bewegen, terwijl de knie stil bleef) en gaf de kat bovendien veel pijn aan.

Ik heb daarop een foto gemaakt van de poot om te kijken, waar de poot gebroken was (welk bot), op welke plaats en of het kniegewricht in de breuk betrokken was. Hier zie je de foto’s. rechts is het bovenbeen, in het midden de knie en links het onderbeen.

 

gebroken poot kat

gebroken bovenbeen van de achterpoot van een kat

Net boven de knie zat dus een enorme breuk van het bovenbeen. het kniegewricht was niet in de breuk betrokken. De huid was gelukkig nog niet door het bot geperforeerd (dit maakt een behandeling namelijk veel spoedeisender en moeilijker, vanwege het infectiegevaar).

De mogelijkheden voor dit soort breuken zijn:

– een orthopedische operatie (dan wordt er een plaatje en/of pen in het bot geplaatst tijdens een operatie: dit wordt door specialisten gedaan) Dit is de mooiste, maar ook tegelijk de duurste operatie. Normaal gesproken kost zo’n operatie ongeveer 1000-1500 euro, gezien het feit dat we niet meer binnen de reguliere openingstijden waren en het pinksterweekend voor de deur staat kom je dan in een spoedtarief: dit betekend ongeveer een verdubbeling van de kosten.

– een amputatie van de poot ( de poot wordt dan tijdens een operatie tot halverwege het bovenbeen geamputeerd). Dit klinkt altijd heel heftig (en dat is het natuurlijk ook wel), maar katten zijn enorm handig in het overleven met 3 poten en het gebeurd zelf mij nog wel eens dat ik een patient met drie poten krijg, waar je het in eerste instantie niet eens doorhebt. Ze zullen alleen wat moeite hebben met springen, kattenluikjes, soms de kattenbak en dergelijken. Op termijn leren ze hier steeds beter mee omgaan.

– de derde en uiterste optie is euthanasie, want niets doen is bij zo’n breuk geen optie. Een breuk die nog redelijk op elkaar staat kun je soms nog spalken. Deze breuk stond echter op het punt om de huid te perforeren en dan is spalken geen optie meer.

Eigenaren hebben na overleg uiteindelijk gekozen voor de tweede optie. Diezelfde avond is de kat nog door ons geopereerd.

pootamputatie

Direct na OK amputatie gebroken poot

De operatie is heel goed verlopen en na het uitslapen liet de kat al goed zien wat ik bedoel met het feit dat katten zich heel goed op drie poten kunnen redden. Nog suf van de narcose, kon de kat al wat rond hobbelen en ging deze al te snel voor een scherpe foto!

pootamputatie

Over 10 dagen zie ik de kat terug om de hechtingen te verwijderen. Dan zal er al wat haar terug gaan groeien rondom de wond en langzamerhand zal het dan steeds minder zichtbaar worden. Voor nu is wat rust, ondersteuning, pijnstilling en veel liefde de beste heelmeester.