Dikke lippen van Tom

Vorige week kwam Tom (een kater van 6 jaar) bij mij op consult. Zijn baasjes was opgevallen dat zijn aangezicht wat veranderd was en hij wat dikke lippen leek te hebben. Hij at verder goed en leek niet echt ziek.

Inderdaad had Tom erg dikke lippen voor een kat. Toen ik echter de onderzijde van de lippen bekeek werd de oorzaak vrij snel duidelijk. Er waren flinke zweren gevormd van het slijmvlies van de binnenzijde van de bovenlippen met daarbij veel zwelling door de ontstekingsreactie. In de rest van de bek waren geen afwijkingen.

eosinofiel granuloom lip kat

Dit is een typisch voorbeeld van het eosinofiel granuloom complex op de lippen van een kat. Het is een ontstekingsreactie die meestal veroorzaakt wordt door een achterliggende allergie zoals een voedingsallergie, een contactallergie of een allergie voor dingen in de lucht (atopie: bijv pollen/grassen enz).

Het kan zich uiten op de lippen, maar vaak ook als plekken in de bek (bijvoorbeeld tegen het gehemelte of op de tong) en soms ook op de huid als knalrode verheven plekken.

Het mooiste is om de achterliggende oorzaak te achterhalen zodat geen medicatie nodig is om de ontstekingsreactie te onderdrukken. Vaak beginnen we dan ook met bijvoorbeeld de voerschaaltjes te veranderen als deze bijvoorbeeld van metaal zijn naar porselein. Ook worden dieren op een hypoallergeen dieet gezet. Dit zou dan binnen 6 weken verbetering moeten geven. Als dit niet het geval is, kom je meestal toch op medicatie terecht. Voor de korte termijn is dit meestal prednison wat altijd snel veel verbetering geeft, maar soms lang kan duren voor het geheel weg is. Als een dier langere termijn op medicatie moet blijven, omdat de klachten te snel terug komen, dan is prednison een minder fijne keuze wegens de bijwerkingen op de lange termijn en kiezen we vaak voor ciclosporines.

Tom was gisteren op controle nadat hij 1 week op de prednison had gestaan en was al een heel stuk verbeterd. Helaas had eerdere uitsluiting van een voedingsallergie bij hem geen effect gehad. Nabehandeling was nog wel nodig voor Tom, maar er zat verbetering in.

Getagd met , , , , ,