Cavia eet met lange tanden

Cavia eet met lange tanden!
Gepost door Dierenarts Nina om 23:00, augustus 31 2010.

Enige tijd terug kreeg ik op het spreekuur een cavia aangeboden met een probleem dat we helaas nog veel te vaak zien. Grumpy at de laatste tijd niet zo goed meer, de normale dingen als hooi liet hij gewoon liggen en ook aan de lekkere dingen als paardenbloem bladeren kon hij niet veel plezier meer beleven. De laatste tijd was hij ook in minder goede doen, wat slomer, minder vaak piepen, niet zo graag lopen enz.

Bij nadere navraag blijkt dat de eigenaren wel heel bewust met voer bezig zijn voor Grumpy. Ze geven hem maar een klein bodempje pellet voer (allemaal dezelfde brokjes; zodat er niet selectief gegeten kan worden) met een hoog vezelgehalte en voor de rest alleen hooi. Af en toe krijgt Grumpie wat lekkers zoals een stukje komkommer.

Bij nader onderzoek blijkt Grumpie hele lange voortanden te hebben, hij is al behoorlijk mager geworden (een gemiddelde cavia weegt ongeveer een kilo en Grumpy nog maar 850 gr), zit slecht in zijn vacht en is wat pijnlijk aan zijn pootjes bij het buigen van de gewrichten van de achterpoten. Bij cavia’s is het moeilijk om de kiezen te beoordelen als het diertje wakker is, omdat deze zo ver naar achteren staan. Je kunt echter met een oorkijker wel een idee krijgen van de ernst van een eventuele afwijking.

Bij het kijken in de bek van Grumpy zien we in eerste instantie alleen maar voerproppen zitten. Dit is mooi, want dat betekent dat Grumpy nog steeds wel wil eten. Als een cavia namelijk stopt met eten, gaat deze enorm snel achteruit. Na het spoelen van de bek boven de wasbak, hebben we een wat beter overzicht van de kiezen. Dit is duidelijk: Grumpie heeft nog net geen brugvorming van haken van de kiezen over de tong. Hierdoor kan zijn tong bijna niet meer bewegen, veroorzaken de haken veel pijn. Vaak is de afwijking aan de bovenkaak net zo erg, alleen hier wijzen de haken naar de wangen toe: hierdoor ontstaan flinke verwondingen in de wangen.

DSC03056

Geven jullie Grumpy ook wel eens vitamine C? Ja, zegt het baasje van Grumpy, we hebben speciaal een caviavoer gekocht waar dit al inzit. Op zich is dit al heel goed bedacht, nog al te veel eigenaren geven helemaal geen vitamine C aan hun cavia. helaas is het zo dat vitamine C in de buitenlucht heel snel vergaat en dat de vitamine C in voer al na 90 dagen bewaren bij kamertemperatuur al ruim gehalveerd is. Bij vitamine C in drinkwater is dit zelfs binnen 24 uur al het geval. Het klopt dus dat de voerfabrikant vitamine C in het voer heeft gestopt. Echter tegen de tijd dat u het voer in de winkel koopt, is hier vrijwel niets van over.

Vitamine C kan door cavia’s niet zelf worden aangemaakt, zij missen hiervoor een enzym in het lichaam. Vitamine C is een belangrijke bouwsteen voor bindweefsel in het lichaam. Zonder vitamine C worden bloedvaten minder stevig en ontstaan er bijvoorbeeld bloedingen in het tandvlees en gewrichten. Ook kunnen botten makkelijk breken. Doordat het tandvlees minder stevig wordt, komen kiezen losser te staan en sluiten deze niet meer recht op elkaar aan. De tanden en kiezen van cavia’s groeien het hele leven door, waardoor er scheef afgesleten kiezen ontstaan en dus haken.

Gelukkig is de toestand van Grumpy niet zo slecht dat ik hem geen kans meer geef en wil de eigenaar graag Grumpy helpen. We hebben daarop eerst de toestand van Grumpy verbeterd: dwangvoeren voor 2 dagen, pijnstilling, warmte en multivitamine injecties gegeven.

Daarna hebben we Grumpy onder narcose gebracht om het gebit bij te kunnen werken. Hierbij wordt eerst het gebit goed geïnspecteerd en ook de wangen voor eventuele verwondingen. Wonderbaarlijk genoeg vielen de verwondingen bij Grumpy erg mee en waren de wangen alleen oppervlakkig geïrriteerd.

We hebben daarop de kiezen weer in vorm geslepen. Het is wel zo dat de afwijkende stand van de kiezen niet meer zal terugkeren naar normaal en dat het dus een grote waarschijnlijkheid heeft dat Grumpy vaker zal moeten terugkomen om de kiezen te slijpen. Zolang de eigenaren maar op tijd komen, zal de conditie van Grumpy een stuk beter zijn dan nu.

Grumpy voelt zich twee dagen na de behandeling weer de oude en piept weer luidkeels als de koelkast open gaat. De eigenaren gaan hem nu vitamine C tabletten geven. Een gezonde cavia heeft voor onderhoud ongeveer een 1/4-1/2 vit C tabletje per dag nodig. Dit zijn dezelfde tabletten als mensen en vaak vinden ze dit echt een lekkernij (het smaakt namelijk naar sinaasappel/citroen). Grumpy krijgt in eerste instantie wat meer om zijn tekorten verder aan te vullen. Waarschijnlijk zullen zijn kiezen afwijkend blijven en zo nu en dan moeten worden bijgewerkt door de dierenarts.

Iedere cavia heeft vitamine C nodig om problemen te voorkomen. U kunt dit in de vorm van groente en fruit (in beperkte mate en voorzichtig met voerveranderingen) geven, bijv.: peterselie, broccoli, spinazie, sinaasappel, kiwi (oppassen met koolsoorten vanwege gasvorming). Dit kan het beste echter aangevuld worden met een 1 tabletje vitamine C per dag.