Bobbie mist een balletje (testikel)

Afgelopen vrijdag was Bobbie bij mij in het Dierenziekenhuis voor een castratie. Bobbie is een kater van 7 maanden oud en een prachtige Britse Korthaar. Voordat dieren onder narcose gaan wordt elk dier altijd nauwkeurig onderzocht op dingen die de narcose gevaarlijk kunnen maken (zoals een hart of longprobleem). In het geval van een castratie wordt er ook altijd gevoeld of de beide testikels (balletjes) in de balzak zitten. In het geval van Bobbie viel hier iets bijzonders op; er zat maar 1 testikel in de balzak. Dit noemen we monocryptorch. Bij een dier wat helemaal geen ingedaalde testikels heeft noemen we het cryptorch.

Nog in de buik van Mama worden de testikels oorspronkelijk op dezelfde plek als eierstokken van een poes (of teef of vrouw: dat werkt allemaal hetzelfde) aangelegd; net achter de nieren. Bij testikels worden deze dan met een bandje aangetrokken via het lieskanaal naar de balzak. Het is normaal dat dit voor 6 weken leeftijd compleet is en dat de testikels in de balzak zijn ingedaald. Heel soms zijn de testikels vertraagd omdat bijvoorbeeld het bandje niet helemaal zijn werk doet, of omdat de testikels in de buik of lieskanaal ergens achter blijven hangen. Voor 6 maanden leeftijd horen echter de balletjes allebei in de balzak te zitten.

Er wordt vaak gevraagd of het niet mogelijk is dat een dier ook echt maar 1 balletje heeft, of zelfs geen. Bij geen testikels kun je nog aan een foutje denken in de vorm van verkeerde uitwendige geslachtsorganen zoals bij een hermafrodiet. Echter bij al 1 ingedaalde testikel is dit extreem zeldzaam en zijn de artikelen hierover bijna niet te vinden.

Nog een leuk weetje: bij een ongecastreerde kater zitten er weerhaakjes aan de penis zodra de kat testosteron is gaan produceren. Hieraan is dus altijd te controleren of er nog testikels aanwezig zijn. Bij een gecastreerde kater verdwijnen deze weerhaakjes. Heel soms krijgen we katten aangeboden die ook maar 1 ingedaalde testikel hadden en waarvan de dierenarts alleen deze heeft verwijderd. Het dier blijft dan testosteron produceren met de binnenbal en met de weerhaakjes is dit makkelijk te bewijzen.

penis ongecastreerde kater

Terug naar Bobbie! Bij Bobbie was een geen testikel in het lieskanaal voelbaar en dus de castratie anders dan anders. Bij ons in de praktijk hebben we gelukkig de mogelijkheid tot laparoscopie. Dat scheelt heel veel ten opzichte van vroeger toen we nog de hele buik moesten open maken om ergens tussen de nier en het lieskanaal de testikel te zoeken. Tegenwoordig maken we eerst 1 klein gaatje net achter het borstbeen om een camera in de buik te laten kijken. Dan zien we eigenlijk direct de testikel liggen, in dit geval net naast de blaas.

testikel in de buik (monocryptorch)

Met een tweede opening kunnen we met een tang de testikel oppakken en losbranden van de bloedvaten, zaadstreng en bandje richting de balzak.. Vervolgens kan de testikel naar buiten gehaald worden. Niet te vergeten had Bobbie ook nog een normaal ingedaald balletje en deze is op de gebruikelijke manier met een snede over de balzak verwijderd.

Het fijne is dat op deze manier met de laparoscopie het herstel alsnog erg snel is. 2 dagen later was Bobbie weer volledig de oude, behalve dan dat hij gecastreerd was 😉

Getagd met , , , , , , , , , , , ,