Blaassteen operatie van een kat

Blaassteen operatie bij een kat
Gepost door Dierenarts Nina om 00:00, februari 27 2010.

Vorige week werd bij mij een kat op het spreekuur aangeboden met al maanden bloederige urine en het doen van vele kleine plasjes. Over het algemeen duidt dit op irritatie van de blaas. Er was al eens urineonderzoek gedaan bij deze kat en daar waren toen tekenen van een blaaontsteking in gevonden. Veel voorkomende oorzaken van blaasontstekingen bij katten zijn gruis (veruit de nr. 1: dit zijn een soort kleine kristalletjes van mineralen die de blaaswand irriteren), andere oorzaken zijn blaassteentjes, poliepen of tumoren in de blaas, bacterien of idiopatisch (dit is een verzamelnaam voor een groep van oorzaken waarvan we niet zeker weten wat de oorzaak is, stress speelt bij katten hier echter een grote rol in). In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een bacteriele blaasontsteking bij katten echt een zeldzaamheid. Hierdoor zal dus ook nooit antibiotica door mij worden gegeven, tenzij er bewezen is of een redelijke twijfel is of er een bacterie een rol speelt.

Bij de kat waarover ik begon, hadden we een aantal dingen al uitgesloten, waaronder blaagruis. Ondanks de behandeling van een blaaontsteking gingen de klachten echter niet weg. de volgende stap is dan een rontgenfoto om te kijken of er iets in de blaas zit die deze irritatie kan veroorzaken. Op de foto van deze kat was duidelijk 1 steentje zichtbaar. Omdat je niet van te voren weet waaruit het steentje is opgebouwd, is hierbij het advies om deze operatief te verwijderen.

Dit heb ik dan ook gedaan. De kat wordt onder narcose gebracht en er wordt een catheter ingebracht. De buik wordt geopend en daarna de blaaswand.

openen buikwand

Met een speciale lepel wordt het steentje uit de blaas gelepeld (in dit geval betrof het maar 1 steentje, maar soms zitten er wel tientallen losse steentjes in).

steentje verwidjeren uit blaas blaassteentjeblaassteentjeblaassteentje

Na het spoelen van de blaas wordt er voor de zekerheid nog een keer gecontroleerd of er niets achter gebleven is aan steentjes en dan wordt de blaaswand met een speciale hechting gesloten. Dit is om te voorkomen dat de blaas urine in de buik gaat lekken, als deze weer onder spanning zou komen. Daarna wordt de buikwand gesloten en mag de kat wakker worden.

sluiten blaaswand sluiten blaaswand sluiten buikwand

Twee dagen later sprak ik de eigenaar weer en vertelde hij mij dat het bloedplassen die dag minder begon te worden. Natuurlijk komt er ook vrij veel bloed in de blaas vrij tijdens de operatie en heeft dit even de tijd nodig om te genezen. Langzamerhand zal het plassen in huis hopenlijk ook minder worden.