Baarmoederontsteking

Baarmoederontsteking
Gepost door Dierenarts Nina om 23:00, juli 12 2011.

Op 11-07 werd een hond bij mij op het spreekuur aangeboden met de klachten van diarree, slecht eten sinds een paar dagen en plots een dikke buik. Een weekje terug plaste ze ineens regelmatig in huis. Dit is een ongesteriliseerd teefje van 8 jaar oud en heeft nooit eerder echte gezondheidsklachten gehad. Ze was 4 weken geleden voor het laatst loops geweest. Zij bleek een baarmoederontsteking te hebben.

Tijdens het lichamelijk onderzoek viel op dat de hond erg sloom was, wat droge slijmvliezen had, een enorme dikke hangbuik had en zich duidelijk niet lekker voelde. De temperatuur was niet verhoogd. Bij het bevoelen van de buik viel dit niet mee, de hond spande behoorlijk aan waardoor doorvoelen niet goed mogelijk was. Wel leek er vocht in de buik te staan. Dit kun je voelen door een soort golfbeweging op te wekken met de vingers en aan de andere kant te voelen of dit doorkomt. Bij deze hond leek dat het geval te zijn.

Dikke buik bij zieke hond

Dikke buik bij zieke hond door baarmoederontsteking

 

Bij alle dieren waarbij het vermoeden van vocht in de buik is, prik ik de buik altijd aan om de diagnose te bevestigen en het vocht te bekijken. Bij de eerste punctie kwam er echter geen vocht uit. Omdat ik er redelijk van overtuigd was dat er vocht moest zijn, heb ik nogmaals iets hoger geprikt. Hierbij kwam hele dikke pus vrij.

Punctie buik pus

Pussige vloeistof na aanprikken ontstoken baarmoeder

 

Pus in de buik is altijd heel gevaarlijk en kan snel tot de dood lijden. Omdat de hond nog relatief gezond overkwam leek de pus in een afgesloten ruimte te zitten. De baarmoeder is dan bij een ongesteriliseerd teefje het meest verdacht.

Eer zijn twee verschillende soorten baarmoederontstekingen (pyometra) namelijk: de open en de gesloten. Bij de open versie is de baarmoedermond in ieder geval een stukje geopend, waardoor de pus naar buiten kan via de vagina. Opvallend hierbij is dan ook dat de hond pussige uitvloeiing heeft en vaak behoorlijk stinkt. de gesloten versie is gevaarlijker vanwege het feit dat de pus niet naar buiten kan en dus in een afgesloten ruimte zit. Aangezien er steeds meer pus wordt geproduceerd, kan uiteindelijk de baarmoeder zelfs kapot gaan, waardoor de pus in de buikholte stroomt. Dit is in heel veel gevallen fataal als dit gebeurd.

Gelukkig was dit bij deze hond nog niet het geval. Voor de zekerheid hebben we een röntgenfoto gemaakt om met zekerheid de baarmoederontsteking te diagnosticeren: hierop zie je dan ook twee hele volle buizen lopen. Normaal is de baarmoeder niet/nauwelijks op een röntgenfoto zichtbaar te maken.

Rontgenfoto pyometra

Rontgenfoto baarmoederontsteking (pyometra) met twee grote met vocht gevulde baarmoederhoornen zichtbaar

 

Operatief is vervolgens de baarmoeder verwijderd en is ze gesteriliseerd. Ook tijdens de operatie en zelfs tijdens het vertillen van de tafels moet je nog erg oppassen dat de baarmoeder niet stuk gaat. Bij deze hond hebben we een baarmoeder van ruim 3,5 kilo verwijderd.

openen buik pyometra

Naar buiten halen baarmoeder pyo

pyometra buiten buik

Hieronder de baarmoeder toen deze uit de buik gehaald was en gewogen (3,5 kilo). Bij de bovenste twee uiteinden zitten de eierstokken, onderaan zit de baarmoedermond.

Baarmoeder pyometra na verwijderen

De twee hoornen van de ontstoken baarmoeder na verwijdering. Onderaan de baarmoedermond, bovenaan de twee hoornen de twee eierstokken.

 

Hiermee is het gevaar echter nog niet geweken. Doordat er heel veel antilichaam “klontjes” in het bloed circuleren door de ontsteking is er een grote kans op nierfalen. Tijdens en na de operatie is de hond dus uitvoerig behandeld met infusen om de doorstroming van de nieren te bevorderen. Eventuele schade die overblijft moet altijd afgewacht worden.

Wakker worden aan het infuus:

Wakker worden aan infuus

Gelukkig waren we er op tijd bij, maar dit had heel anders af kunnen lopen. De hond had namelijk niet de meest typische symptomen: veel drinken, veel plassen, braken, slecht eten, koorts enz. Feit dat de koorts afwezig was, ondanks de heftige baarmoederontsteking kan waarschijnlijk verklaard worden uit het feit dat de ontsteking in een holte zat die slecht toegankelijk is voor het immuunsysteem, waardoor koorts minder snel ontwikkelt. Dit zegt maar weer dat niet alle dieren de “boekjes” lezen en dat we dus altijd attent op symptomen moeten blijven.

2 dagen later voelt de hond zich weer helemaal lekker en lijkt het met een flinke schrik af te lopen.

Preventief geldt altijd het advies om teefjes te laten steriliseren! Door de hormonen namelijk weg te nemen door verwijdering van de eierstokken, zal de baarmoeder nooit meer kunnen ontaarden/ontsteken. Als een hond gezond is, is het risico van een operatie ook zoveel kleiner en er wordt enorm veel leed mee voorkomen. Ook veel andere ziektes aan melkkliertumoren, suikerziekte, tumoren aan eierstokken/baarmoeder kunnen hiermee sterk in kansen op ontstaan worden verminderd.


Getagd met , , , , , , ,