Baarmoederontsteking bij de hond

Vandaag weer een heftig spoedgeval binnen gekregen. Deze hond verloor al ruim 4 weken bloederige uitvloeiing uit de vagina. De eigenaren dachten eerst dat de loopsheid gewoon erg lang bleef aanhouden, maar toen de hond ook wel heel veel ging drinken en plassen leek er meer aan de hand. Het bleek een hevige baarmoederontsteking te zijn.

De hond was erg veel afgevallen in korte tijd, maar had toch een hele dikke buik gekregen. Al snel bleek tijdens het onderzoek dat de hond een enorme baarmoederontsteking had (pyometra). De twee baarmoederhoornen waren zelfs zonder echo met het bevoelen van de buik individueel te identificeren. Normaal gesproken hoort de baarmoeder van een hond absoluut niet voelbaar te zijn.

De operatie

Na een pre-anesthetisch bloedonderzoek om te kijken of de nierfunctie o.a. nog goed was (dit kan namelijk snel slecht worden met een grote ontsteking in het lichaam), hebben we de hond veilig onder narcose kunnen brengen. De hond heeft ene infuus in gekregen om de afvalstoffen sneller uit het lichaam te spoelen en we hebben daarna z.s.m. de baarmoeder en eierstokken uit de buik van de hond verwijderd.

baarmoeder ontsteking hond pyometra

Het was een baarmoeder die letterlijk op knappen stond. Na de operatie bleek de baarmoeder 2,7 kilo te wegen en dat is vrijwel 100% pussig materiaal. Op de foto zijn de 2 baarmoederhoornen duidelijk te zien. Een zwangere baarmoeder zou ongeveer dezelfde omvang hebben gehad.

baarmoederontsteking hond

Gelukkig is de operatie goed verlopen en kon de hond een paar uur later weer naar huis.

Preventie

Dit is één van de redenen om een hond (die geen nestjes zou hoeven krijgen) preventief te steriliseren. Dierenarts Nina  voert dit o.a. met een kijkoperatie uit, hierbij is het herstel supersnel en kunnen we een hoop gevaren zoals baarmoederonsteking voorkomen

Getagd met , , , ,