Abces bij een stoer konijn

Ik heb het al eens eerder gehad over het verschil tussen prooidieren en roofdieren. Echter het grote verschil in dit verhaal is dat een prooidier pas laat merken dat deze ziek is als deze vaak al heel ernstig ziek is. In dit verhaal heb ik het over Toetie. Toetie is een heel erg stoer konijn waar we nu na maanden behandelen eindelijk het einde in zicht krijgen.

Koorts door onbekende oorzaak

Toetie kwam enkele maanden geleden bij ons op consult, omdat ze niet lekker was. Ze liep wat mank en bleek hele hoge koorts te hebben. De koorts leek echter onverklaarbaar, omdat er in het verdere onderzoek geen bijzonderheden werden gevonden. De mankheid leek op dat moment dan ook meer stijfheid als gevolg van de hoge koorts. Met intensieve zorg, antibiotica en koortsverlagers is Toetie toen met haar lieve baasje weer naar huis gegaan. Toetie leek aanvankelijk goed te reageren, maar stortte de volgende dag toch weer volledig in. Om haar beter te ondersteunen met medicatie en dwangvoeren hebben we Toetie toen opgenomen. Tijdens de opname werd duidelijk dat Toetie een zwelling in haar rechter oksel ontwikkelde. Op deze zwelling zat een kleine korst en waarschijnlijk was de oorspronkelijke wond dan ook de oorzaak van de problemen. Bij aanprikken van de bult kwam er nog nauwelijks ontstekingsvloeistof uit, maar omdat ontstekingen bij konijnen nogal heftig kunnen zijn, hebben we toch de holte opengemaakt en grondig gespoeld.

Hiermee leek het heel erg goed te gaan en kon Toetie na een paar dagen weer naar huis. Ze voelde zich heel goed en at enorm veel. Bij de controles om de dag bleek echter op een gegeven moment dat er onder de korst toch een enorm abces aan het vormen was. Bovendien bleef Toetie maar afvallen ondanks het goede eten. Bij het verwijderen van de korst bleek het echter allemaal wat ernstiger onderhuids te zijn. We hebben daarop Toetie onder narcose gebracht om alles goed in beeld te brengen.

Abces goed wegkrijgen: pootje amputeren

Aan Toetie zelf was niets te merken, maar van binnen bleek het een slagveld. Er was geen spierweefsel meer over in de poot. het abces liep heel ver onder het schouderblad door en ook vanuit de nek helemaal naar de buik toe. Omdat er van de poot al niet veel meer over leek en bovendien het van levensbelang was om het abces helemaal te kunnen uitruimen hebben we in overleg met de eigenaar besloten tot een agressieve tactiek. We hebben besloten om haar pootje te amputeren om goed bij het gehele abces te kunnen komen. Pas op het moment dat de poot weg was, was ook pas duidelijk hoe heftig het van binnen was.

amputatie poot konijn

Toetie na de OK

Voor een konijn was dit natuurlijk een enorm zware beproeving. Zowel het ernstig ziek zijn van tevoren als de langdurige en zware operatie. Toetie is echter echt de bikkel van de praktijk, want ging weer aan het eten en liet het spoelen en zalven van de wond zonder problemen toe. Ook de shirts en kragen die zij langdurig om heeft gemoeten waren geen probleem.

eten na behandeling abces konijn

Weer aan het eten na de operatie

Tweede terugslag

Toen het na 2 weken weer de goede kant op ging en alles stabiel leek, is het konijn weer naar huis gegaan. Echter het herstel van dit konijn was nog lang niet over. Want al deze tijd bleef er af en toe dikke pus uit de wond komen. De eigenaar van Toetie heeft ook nieuwe grenzen leren kennen, want zij moest leren om antibiotica injecties toe te dienen. Uiteindelijk moesten de hechtingen er echter toch uit en leek het rampzalig uit te pakken. Er zat namelijk weer heel veel pus onder de huid en de wond barstte geheel open. We keken letterlijk direct tegen haar ribben aan. Toetie dacht daar echter anders over en bleef als een bikkel doorgaan. Met honingzalf en antibiotica en ontstekingsremmers ging de wond plots enorm goed genezen uit zichzelf en werd geheel rustig.

Controle

Toetie is inmiddels weer goed aangekomen in gewicht en kan eindelijk haar shirt uit. Binnenkort de laatste controle en dan heeft ze iedereen toch versteld doen staan over wat een konijn aan kan. Toetie is pas 2 jaar oud dus kan nog hopelijk een hele tijd door met haar 3 pootjes. Overigens heeft ze hier zelf geen problemen mee, want ze weet nog prima uit de handen van de dierenarts te blijven als ik haar wil vangen.

hersteld konijn van ernstig abces

Toetie bij laatste controle

 


Getagd met , , , ,
0 reacties op “Abces bij een stoer konijn
1 Pings/Trackbacks voor "Abces bij een stoer konijn"